Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα παράθυρα της Βενετίας, στο Βόλο


Μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας του Ρικάρδο Ζίπολι αφιερωμένη στη Βενετία , εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Της Νέας Ιωνίας υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του προξενείου της Ιταλίας Στη Ρόδο και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. 
Μια μεταβλητή και άπιαστη πόλη, αλλά ταυτόχρονα ιδανική και μεταφυσική. Μια φανταστική Βενετία που αλλάζει μορφές και χρώματα. Έτσι φαίνεται η Βενετία στις φωτογραφίες του Ρικάρδο Ζίπολι που αποτυπώνουν την αντανάκλαση στα τζάμια των παραθύρων σπιτιών και παλατιών της πόλης, στοιχείων όπως καμπαναριά, δέντρα, θόλους , αγάλματα, σύννεφα, καμινάδες. 
 Οι φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται σε ζεύγη που συνδέονται με ένα ιδιαίτερο τρόπο και συνοδεύονται από στίχους του Μίρζα Αμπδολκαδερ ενός κορυφαίου εκπροσώπου της Περσικής λογοτεχνίας μεταφρασμένους από τον ίδιο τον Ρικάρδο Ζίπολι. 
Τη μετάφραση των στίχων στα ελληνικά επιμελήθηκε ο Βολιώτης ποιητής Σπύρος Μακρυγιάννης. 
Ο Ρικάρδο Ζίπολι γεννήθηκε στο Πράτο το 1952 και από το 1975 διδάσκει λογοτεχνία και Περσική γλώσσα στο πανεπιστήμιο Ca’Foscari στη Βενετία. Είναι διπλωματούχος σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας από το πειραματικό κέντρο κινηματογραφίας της Ρώμης. Άρχισε να φωτογραφίζει το 1972. Έχει εκθέσει στο «Institute of contemporary arts» του Λονδίνου και στην γκαλερί «il Diaframma» στο Μιλάνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας και του εξωτερικού. 
 Η έκθεση περιοδεύει στην Ελλάδα έχοντας ήδη παρουσιαστεί στη Ρόδο, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο και την Πάτρα ενώ μετά το Βόλο θα παρουσιαστεί στην Αθηνά και τη Λερό. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν δραστήριοι Ελληνο-Ιταλικοί σύλλογοι. 

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Μαρτίου Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το ωράριο λειτουργίας είναι : 10:00- 13:00 και 18:00-21:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Την έκθεση επιμελείται για το Βόλο ο Τζιοβάνι Αλμπίνο Γ.Γ. του Ελληνο-Ιταλικού συλλόγου «Amici d’ Italia». 
(αναδημοσίευση από τον ηλεκτρονικό Ταχυδρόμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: