Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το σπάνιο Larimar

Το Larimar  (ονομάζεται και  "Πέτρα του Stefilia") είναι μία σπάνια μπλε ποικιλία pectolite και βρίσκεται μόνο στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Καραϊβική. Ο χρωματισμός του ποικίλλει από λευκό, ανοιχτό μπλε, πράσινο, βαθύ γαλάζιο και μπλε  .
Στις 22 Νοεμβρίου 1916, ο Πατήρ Miguel Domingo Fuertes Loren της Barahona Parish, ζήτησε από το Δομινικανό Υπουργείο  Μεταλλείων  να του επιτραπεί να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα μία συγκεκριμμένης μπλε πέτρας που είχε ανακαλύψει τυχαία στην περιοχή. Επειδή όμως οι πικτολίτες δεν ήταν ακόμα γνωστοί στη Δομινικανή Δημοκρατία,  το αίτημά του απορρίφθηκε.
Το 1974, στους πρόποδες του Bahoruco Range, στην παράκτια επαρχία της Barahona, ο Miguel Méndez και ένα μέλος του ειρηνευτικού σώματος  εθελοντών, ο Norman Rilling,  ξαναβρήκαν πέτρες Larimar σε μια παραλία. Οι Ιθαγενείς,  πίστευαν ότι η πέτρα ήρθε από τη θάλασσα,και το αποκαλούσαν απλά, Blue Stone. Ο Miguel έδωσε στην πέτρα το επίσημο όνομά της από το όνομα της  νεαρής κόρης του,  Larissa και την ισπανική λέξη για τη θάλασσα (mar) και σχηματίζεται Larimar, εμπνευσμένος από τα χρώματα  της θάλασσας της Καραϊβικής, όπου βρέθηκε. Οι λίγες πέτρες που βρέθηκαν ήταν αλλουβιακά ιζήματα, στην εκβολή του ποταμού Bahoruco στη θάλασσα. Όταν οι ερευνητές ακολούθησαν την κοίτη του ποταμού αντίθετα προς την ροή του, ανακάλυψαν την περιοχή στην οποία αργότερα άνοιξε το ορυχείο Los Chupaderos...
Το μπλε χρώμα  του larimar το έχει καταστήσει πολύ δημοφιλές, και δένεται τόσο σε ασήμι όσο και με χρυσάφι...Δυστυχώς η πέτρα είναι φωτοευαίσθητη και εξασθενεί με το χρόνο, ειδικά αν εκτεθεί σε πάρα πολύ φως και θερμότητα, οπότε πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία της, καθώς είναι αρκετά σπάνιο, ακριβό, και εξορύσσεται σε ένα μονον ορυχείο παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: