Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

Ένα ταξίδι στην ιστορία της Φύσης, που ξεκινά από την πορεία της γης, εστιάζει στα ζώα και καταλήγει στον ίδιο τον άνθρωπο, συνιστά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που άνοιξε χθες τις πύλες του στον Βόλο, σε ισόγειο χώρο, στη συμβολή των οδών Μικρασιατών 1 και Ζάχου. 
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας οραματίστηκαν και έστησαν δύο νέοι άνθρωποι, η γεωλόγος Αγγελική Ρεϊζοπούλου και ο υποψήφιος διδάκτωρ γεωλογίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρώτους επισκέπτες και τους… ταξίδεψαν στην ιστορία της ζωής, μέσα στο χρόνο.  
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό στις 8 Ιουλίου, τα επίσημα εγκαίνια όμως προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πριν από δύο χρόνια, οι κ.κ. Ρεϊζοπούλου και Βαξεβανόπουλος συνέλαβαν την ιδέα δημιουργίας ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον Βόλο, που θα περιλαμβάνει εκθέματα και από την ίδια την πόλη αλλά και από το Πήλιο. Τον τελευταίο χρόνο, η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και χθες άνοιξε η… αυλαία. 
 Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές αίθουσες, όσες και οι ενότητες του μουσείου: αίθουσα της γης, αίθουσα της ζωής και αίθουσα του ανθρώπου. Στην αίθουσα της γης απ’ όπου ξεκινά και η περιήγηση στη Φυσική Ιστορία, ο επισκέπτης μπορεί να δει πετρώματα και ορυκτά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τον Βόλο και το Πήλιο. Έρχεται δε, να απαντήσει θετικά στο ερώτημα αν υπάρχει ηφαίστειο στον Βόλο, σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο. 
Απολιθώματα από όλη την Ελλάδα και ξεχωριστό τμήμα απολιθωμάτων που βρέθηκαν στο ορυχείο της ΑΓΕΤ στο Σέσκλο συναντά κανείς στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου, στην αίθουσα της ζωής. Πρόκειται για απολιθώματα αλόγων, προβοσκιδωτών, αρκούδας, ύαινας, καμηλοπάρδαλης, ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών. Υπάρχουν ακόμη απολιθωμένα φύλλα και ψάρια. 
«Ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία της ζωής μέσα στο χρόνο», σημείωσε ο κ. Βαξεβανόπουλος.  
Η περιήγηση ολοκληρώνεται στην αίθουσα του ανθρώπου. Εκμαγεία από το πρώτο πιθηκοειδές που αποδεδειγμένα περπάτησε στα δυο του πόδια, τον αυστραλοπίθηκο μέχρι και το σημερινό homo sapiens καταγράφουν την ιστορία και του ανθρώπου μέσα στο χρόνο.
 «Είμαστε μια κουκίδα στο γεωλογικό χρόνο. Το σύμπαν έχει ηλικία 15 δισ. ετών, η γη 4,6 δισ. ετών και εμείς μόλις μερικών χιλιάδων ετών», σχολίασε ο κ. Βαξεβανόπουλος. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα εκθέματα είναι των ιδρυτών του Μουσείου, κάποια αγοράστηκαν ενώ εκτίθενται και κομμάτια τα οποία δωρήθηκαν. 
Το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Το εισιτήριο εισόδου ανέρχεται στα τρία ευρώ για τους ενήλικες και στα δύο ευρώ για φοιτητές και παιδιά.


Όλες οι φωτό, προέρχονται από το νετ
Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.volosmuseum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: