Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Έκθεση έργων του "Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα".

Έκθεση έργων του "Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα", στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στις 8.30 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Aθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου έκθεση με θέμα «Η διαδρομή ενός αιώνα: 1850 - 1950». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα Ελλήνων Ζωγράφων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα από το Μουσείο Αλ.Κ.Δάμτσα του Δήμου Βόλου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η συνεργασία του Δήμου Βόλου στον τομέα των εικαστικών τεχνών με τη ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζοντας αυτή τη φορά την έκθεση με επιλογή έργων του «Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα». 
Πρόκειται για τους πρώτους Έλληνες ζωγράφους, τους ζωγράφους της λεγόμενης Επτανησιακής Σχολής, αλλά και τους ακαδημαϊκούς ζωγράφους του τέλους του 19ου αιώνα και τους πρώτους εκφραστές της Νεωτερικότητας , όπως και εκπροσώπους της λεγόμενης «Γενιάς του 30». 
Η πρώτη συνεργασία με την περσινή έκθεση παρουσίασε μία επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογής και είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων σε εκθεσιακούς χώρους του διευρυμένου Δήμου συνιστώντας την κορυφαία εκδήλωση, αφού ήταν η πρώτη φορά που τα παλαιότερα και πλέον σημαντικά έργα της Δημοτικής Συλλογής εξέρχονταν από τους δημοτικούς χώρους και βέβαια η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκαν στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας δημιουργίες γνωστών και «Μεγάλων» ζωγράφων της Νεοελληνικής Τέχνης. 
Κατά ανάλογο τρόπο θα παρουσιαστεί φέτος η επιλογή από τα σημαντικά έργα του Μουσείου Δάμτσα που περιλαμβάνει τη δωρεά στο Δήμο Βόλου του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Κ. Δάμτσα. Η δωρεά, αποτελούμενη από 365 έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών και από γκραβούρες ξένων καλλιτεχνών με ελληνικά θέματα, παρουσιάστηκε στο σύνολό της για πρώτη φορά στο κοινό το Ι998 στους 3 ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Από 2002 άρχισε να παρουσιάζεται επιλεκτικά με τη μορφή θεματικών εκθέσεων. 
Στην έκθεση «Η διαδρομή ενός αιώνα: 1850-1950» εκτίθενται έργα των ζωγράφων: Α. Αγγελόπουλου, Ν. Αλεκτορίδη, Α. Βαρούχα, Α. Βασιλικιώτη, Δ. Γερανιώτη, Α. Γεωργιάδη του Κρητός, Α. Γιαλλινά, Δ. Γιολδάση, Ι. Δούκα, Κ. Ηλιάδη, Ο. Κανέλλη, Α. Κορογιαννάκη, Α.Ι. Κουίντσι, Ε. Λαμπάκη, Β. Λάντσα, Σ. Λάντσα, Ν. Λύτρα, Σ. Μηλιάδη, Ι. Πούλακα, Γ. Προκοπίου, Αιμ. Προσαλέντη, Σ. Προσαλέντη, Θ. Ράλλη, Π. Ρέγκου, Γ. Ροϊλού, Σ. Σαββίδη, Σ. Σκαρβέλη, Γ. Στέρη, Β. Τσούχλου, Α. Φαραντάτου, Ο. Φωκά, Β. Χατζή, Γ. Χατζόπουλου, Ν. Χειμώνα. 
Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική περιήγηση, με ελεύθερη είσοδο, για το ευρύ κοινό στις Αίθουσες του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου από αρχαιολόγους της ΙΓ΄ΕΠΚΑ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2012. 
πηγή: Art and City: «Aθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. 
Παράταση των ωρών λειτουργίας του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου 

Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου άλλαξε και πλέον θα είναι ανοικτό από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ (08:00 π.μ - 8:00 μμ) συνεχόμενα κάθε μέρα εκτός από τις Δευτέρες. Αυτό κατέστη δυνατό καθώς οι ίδιοι οι αρχαιοφύλακες το πρότειναν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και προσάρμοσαν ανάλογα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο το ωράριό τους και τις βάρδιες τους. 
Έτσι, με ανοικτό το Μουσείο για 12 ώρες κάθε μέρα δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους να το επισκεφτούν όποτε τους βολεύει, χωρίς άγχος και χωρίς βιασύνη και πιεσμένα ωράρια. Σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον, με κλιματιζόμενες αίθουσες γεμάτες ιστορία, ιστορίες και αντικείμενα που παραπέμπουν άμεσα στους δημιουργούς και τους χρήστες τους στο παρελθόν. 
Η επίσκεψη στο Μουσείο υποστηρίζεται από τη δωρεάν χρήση εξοπλισμου ηλεκτρονικής ξενάγησης μέσω σταθερών συστημάτων με οθόνες αφής, με pda's με πληροφορίες σχεδόν για όλα τα εκθέματα μέσα από κείμενα, ηχογραφημένα μηνύματα, εικόνες και σχέδια αλλά και με mp3 players για μια απλή ακουστική περιήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: